Cégünk története 2004 júliusában
kezdődött, amikor gyakorlatilag egy fillér saját tőke nélkül
belevágtunk az ebédkiszállításba. Egy nagy konyhában béreltünk
tűzhelyet, a saját autónkkal hordtuk ki az ételeket, mi terveztük az
étlapokat, és a gyerekeinkkel közösen hordtuk szét azokat. Nagyon rövid
idő alatt sikerült megismertetni magunkat városszerte.
A
kezdeti sikereinken felbuzdulva 2004 októberében, kibéreltünk
Kaposváron a Zárda utcában egy kis helyiséget, kialakítottuk
melegkonyhás gyorsétteremnek és december 21-én megnyitottuk első, saját
üzletünket amit akkor még egyéni vállalkozásként üzemeltettünk. Nem
volt egyszerű a dolgunk, tapasztalatunk még csak vendéglátás terén volt
( de abban 20 éves ), üzletkialakításban, engedélyek ügyintézésében nem
volt jártasságunk. Hamar beletanultunk és átláttuk mit, hogyan lehet
egyszerűbben és gyorsabban elintézni, így sikerült elkészíteni két
hónap alatt „pincétől a padlásig” a minden tekintetben új üzletet.
Hatalmas lelkesedésünk a megnyitás után sem lankadt hiszen a környéken
élők, dolgozók hamar megszerettek minket, visszatérő vendégeink száma
folyamatosan gyarapodott. A város minden pontjáról érkeztek vendégeink
így hamar kiderült, hogy ez az üzlet nem lehet a végső állomás
nagyságából adódóan. Természetesen az ebédkiszállítást továbbra is
folytattuk, így rövidesen sikerült valamelyest megerősödnünk.
  
Régóta
dédelgetett álmunk volt egy nagy, belvárosi, hangulatos gyorsétterem
ahová szívesen járnak be az emberek akkor is ha csak gyorsan ennének
pár falatot vagy ha hosszasabb időt töltenének valahol. Adódott ismét a
lehetőség, megkeresett minket a volt Somogy Áruház tulajdonosa és
felajánlott számunkra egy üzlet helységet. Természetesen belvárosi, bár
akkor még pici később bővíthető. Így kerültünk 2005 májusában a Somogy
Áruházba ahol kezdett megvalósulni álmunk.
  
A vállalkozás már kinőtte magát így
megalakítottuk a Lakoma Bár Kft-t. Bár az üzlet rendelkezett
kialakított háttérrel azért még apránként kellett ráfordítanunk, így a
bevételekből folyamatosan egyre szebbé és nagyobbá alakítottuk új
üzletünket. Hitelre nem volt szükségünk viszont a bevételeket
folyamatosan az üzletre fordítottuk. Egy kiszállítós autóval már
rendelkezett a cég, majd hamarosan még egyet kellett vásárolnunk, hogy
az egyre bővülő megrendelői kört időben elláthassuk étellel. A bővülő
vendégkör mellett a munkánk is egyre több lett. Mi nem csak
tulajdonosai voltunk és vagyunk a Lakoma Bárnak, hanem aktív dolgozói
is. Nem vártunk el többet soha a dolgozóinktól sem, mint amit magunk is
meg csináltunk. Megpróbáltunk jó főnökök lenni, ( hiszen már volt
tapasztalatunk milyen a rossz ) ugyanakkor megfelelni a vendégek
igényeinek valamint a hatóságok elvárásainak. Sokszor igen nehéz volt
összeegyeztetni mindhárom oldalról érkező elvárást, de úgy érzem nekünk
sikerült. Nem csak a hozzánk betérő embereket fogadta családias légkör,
hanem a dolgozóinkkal is ilyen hangulatban dolgoztunk. Ez a mai
világban ritkaság számba megy. A cég és az üzlet híres lett a finom
házias ízekkel készült ételekről valamint a kedves udvarias
kiszolgálásról. A kitartó munka meghozza előbb utóbb az elismerést.
  
Nagyon sok rendezvényre kaptunk és azóta is kapunk felkérést. Minden
megrendelést elvállaltunk a 4 fős hidegtáltól a 200 fős állófogadásig.
Jó kapcsolatot alakítottuk ki Kaposvári Egyetemmel ahol a különböző
konferenciák állófogadási mellett a sugárkezeléssel gondozott betegek
napi étkeztetését is mi végezzük, valamint az idén második alkalommal
vállaltuk el a Bőszénfai vadfeldolgozóval közösen A Kaposvári Egyetemen
harmad ízben megrendezésre kerülő Nemzetközi Állattenyésztési napokon (
KÁN ) való kitelepülést. A három napos rendezvényen nagy sikert arattak
vadhúsból készült ételeink.
Kaposfőn,
az idén harmadik alkalommal veszünk részt a Márton napi bálon ahol a
bál bevételét a szervezők a helyi óvoda fejlesztésére fordítják.
Nem
csak a nagyobb rendezvények motiválnak, nagyon sok apróbb
megrendelésünk van, családi baráti összejövetelekre, ballagásokra,
szalagavatókra, készítünk ételeket vagy a megrendelő által megjelölt
helyszínen főzünk. Számunkra nem létezett soha lehetetlen csak
megoldásra váró feladatok.
     
2007-ben
a Somogyi Hírlapban olvasott pályázati kiírás keltette fel
érdeklődésünket melyben az Önkormányzat pályázat útján meghirdette a
Kaposvári Virágfürdőben gyorsétterem építését és működtetését. A
pályázatot megnyertük
  
A következő év elején sikerült csak ( rajtunk kívülálló okok miatt)
elkezdeni az építkezést, az időjárásnak köszönhetően az enyhe tél
lehetőséget adott, hogy haladjon az építkezés. Az amúgy sem kevés
munkánk innentől kezdve csak folyamatosan még több lett, az elintézésre
váró feladatok száma sokasodott. Megint olyan területre kerültünk
amiben nem rendelkeztünk elég tapasztalattal. Ma már ez nem így van. A
gyors kivitelezésnek és a hivatalok valamint szakhatóságok
segítőkészségének köszönhetően 2008. június 13-án sikerült megnyitni új
üzletünket a Kaposvári Virágfürdőben. A megnyitóra meghívtunk mindenkit
aki az étterem létrejöttében segítségünkre volt. Külön öröm volt
számunkra, hogy a megnyitón megjelent és beszédet mondott Szita Károly
polgármester úr is, elismerésnek vettük, hogy szakított időt ránk, az
amúgy zsúfolt napi teendői között.
  
Nagy reményeket fűztünk a szezonhoz, hatalmas lelkesedéssel és
energiával vártuk a vendégeket. Sajnos az első pár hét tapasztalata
alapján hamar rá kellett jönnünk, hogy az étterem elhelyezkedése
illetve az időjárás viszontagsága miatt az előre eltervezett bevétel
nem fog megvalósulni. Sokat törtük a fejünket, hogy mit tudnánk
kitalálni ami az embereket becsalogatja az étterembe. Aztán sorra
jöttek a jobbnál jobb ötletek. Mivel a Polgármester úr támogatta
ötleteinket és szabadkezet adott, így gyorsan tudtunk lépni.
Létrehoztunk
egy strand rádiót melyet egy 5 fős középiskolás csapat működtetett, a
kívánságműsoron kívül folyamatosan hirdette az éttermet és ajánlotta a
különböző versenyeket. A versenyek nagy részét az étterem mellett
bonyolítottuk egy kis színpadon, a nyeremények pedig kisebb Kaposvári
üzletek felajánlásaiból kerültek ki. Nagy sikert arattak a palacsinta
és lángos evő valamint sörivó versenyek. Ezek által nőtt az étterem
forgalma A szezon végén egy beszámolóban ismertettük az önkormányzattal
tapasztalatainkat illetve terveinket a következő szezonra nézve,
számítva együttműködésükre és támogatásukra.
  
Így a 2009-es évben sokkal szervezettebb színvonalasabb műsorokkal
vártuk a strandolókat. Természetesen sikerült megnyernünk az
Önkormányzat és a Virágfürdő támogatását. A programok közt helyet
kaptak például a kaposvári Roxínház, vagy a Nita Dance Club
táncegyüttes fellépései ugyanúgy, mint könnyűzenei koncertek, vagy a
több napos Coca-Cola strandparty is.
  
|